Rođen je u Zagrebu, redoviti je član HAZU i redoviti profesor i voditelj laboratorija za mineralizirana tkiva na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Upravo je kao voditelj i koordinator projekta razvio lijek Osteogrow koji bi mogao postati nezaobilazna pomoć pacijentima s problemima zarastanja kosti i onima kojima je potrebno nadomjestiti dio kosti koji nedostaje.

Riječ je o pravoj znanstvenoj senzaciji i prvom inovativnom lijeku u neovisnoj Hrvatskoj nakon Sumameda, koji je nastao zajedničkim radom hrvatskih znanstvenika, a olakšat će živote mnogima. To je prvi put u povijesti medicine da je hrvatska akademska zajednica samostalno, bez velike farmaceutske industrije, razvila i testirala biološki lijek.

Vukičević je gostujući znanstvenik na Odsjeku za biologiju stanica kosti i u laboratoriju za razvojnu biologiju i anomalije u Bethesdi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Autor je više od 180 radova i četiri knjige, najcitiraniji hrvatski znanstvenik u području biomedicine (citirali su ga više od 8500 puta) i inventor je na 22 globalna patenta.