Jedan od naših najuglednijih znanstvenika, Ivan Đikić, rođen je u Zagrebu 1966., gdje je upisao Medicinski fakultet koji je 1991. završio u rekordnom roku od četiri i pol godine, s prosjekom 5.0.

Nevjerojatno, ali sve to nije pomoglo da uspije dobiti staž u zagrebačkim bolnicama pa 26-godišnji Ivan odlazi u SAD na usavršavanje u laboratoriju poznatog znanstvenika Josepha Schlessingera, rođenog u Topuskom.

Pet godina kasnije, 1997. se vratio kao doktor molekularne biologije u Europu. Postaje voditelj laboratorija za istraživanje molekularnih mehanizama u Ludwigovu institutu za istraživanje raka na Sveučilištu Uppsala, odakle 2002. godine odlazi da bi postao najmlađi profesor na Medicinskom fakultetu Goetheova sveučilišta u Frankfurtu.

Deset godina kasnije dobiva najprestižniju njemačku znanstvenu nagradu Gottfried Wilhelm Leibniz. Nagrada za znanstvenika godine Europskoga udruženja za istraživanje raka, nagrada Zaklade za biomedicinu GlaxoSmithKline, kao i ona njemačke zaklade Ernst Jung za medicinu samo su neke od mnogih koje je dobio.

Stotine radova u znanstvenim časopisima, koji su citirani više od 20.000 puta, također su dio njegova rada, a 2015. izabran je u Europsku akademiju znanosti i umjetnosti.

Akademsku 2016./2017. sa suprugom i troje djece provodi u Kaliforniji, gdje radi na sveučilištu Stanford i u farmaceutskoj kompaniji Genentech. Uz sve to, propagira zdrav način života, bez pušenja, alkohola i konzumiranja nezdrave hrane.

No, ono što je njegova najveća strast je otkrivanje novoga što će pomoći čovječanstvu. I na tome radi cijeli svoj život.